Haptotherapie is een therapievorm waarin de principes van haptonomie toegepast worden. Het gaat over contact, haptonomisch contact waarin de gevoelsbeleving centraal staat en de nadruk ligt op het affectief bevestigende contact. Het gaat om aanraken en geraakt worden, je wordt uitgenodigd om in beweging te komen. Wat heeft je lichaam je te vertellen? Wat is hierin voor jou belangrijk? De therapie helpt je om krachtiger keuzes te maken en om je grenzen beter aan te geven. Het helpt je om je gevoel van eigenwaarde weer (terug) te vinden. Blokkades en spanningen verminderen waardoor je je beter kunt ontspannen. Je leert zorg te dragen voor een goede balans in je leven. Hierdoor nemen je klachten af en kom je weer lekker in je vel te zitten.
Lekker in je vel
Waaraan merk je of hoe herken je dat je lekker in je vel zit? Hoe voel je je dan? Of in het minder gunstige geval, waaraan merk je dat de balans gaandeweg zoek is geraakt? En wat heb je dan nodig om je weer goed te voelen?
Je kunt vaak in een oogopslag al zien wanneer iemand lekker in zijn vel zit. Hij of zij straalt, is energiek, vol levenslust en heeft zin in het leven. Vol vertrouwen en met veel plezier gaat hij de wereld tegemoet. Hij is nieuwsgierig, leergierig en is in staat om de veelheid aan indrukken te onderscheiden en zich ermee te verbinden. Hij is van nature geïnteresseerd in de ander en zal in het contact altijd open en belangstellend vragend zijn.
Als je lekker in je vel zit voel je je goed en alles lijkt vanzelf te gaan. Je voelt je zelfverzekerd en staat ontspannen in het leven. Daarbij ben je minder gevoelig voor de reacties van anderen waardoor je je minder kwetsbaar voelt. Bovendien ben je minder snel overprikkeld en de prikkels komen minder hard binnen.
Uit balans
Wanneer je echter niet zo in evenwicht bent zal je merken dat het allemaal niet zo lekker loopt. Je voelt dat situaties je overweldigen en het wordt steeds moeilijker om bij jezelf te blijven. Je voelt bijna letterlijk dat je niet stevig staat en uit evenwicht raakt. Als dit van korte duur is en je kunt jezelf snel weer ‘herpakken’, is er niet zoveel aan de hand. Het is een signaal van je lichaam dat het tijd wordt voor meer aandacht voor jezelf. Belangrijk hierin is om je grenzen te bewaken en om te luisteren naar je lichaam wat het je te vertellen heeft. Maar als je dit signaal blijft negeren dan kun je langdurig uit balans raken met als gevolg dat je lichamelijke en psychische klachten gaat ontwikkelen.
Wat heb je nodig?
Je komt lekker in je vel te zitten als er balans is in je leven. Balans in je leven begint met balans in jezelf. Een balans tussen denken en voelen, tussen geven en ontvangen, tussen afstand en nabijheid, tussen inspanning en ontspanning en tussen draagkracht en draaglast. Een juiste balans in het leven is essentieel. Ben je slecht in balans dan voel je je kwetsbaar en ontevreden. Het ontbreken van een goede balans heeft vaak te maken met een slechte bewaking van je grenzen. Met het niet goed voor jezelf zorgen en met het stelselmatig negeren van de signalen van je lichaam. Door hier aandacht aan te schenken en door je eigen behoeftes te onderkennen, leer je de balans te vinden die bij jou past. Een goede balans is de basis voor het lekker in je vel zitten. Op deze manier zorg je goed voor jezelf.
Grenzen bewaken
Grenzen aangeven betekent dat je durft aan te geven dat iemand teveel van je vraagt. Het betekent ook dat je kenbaar maakt aan de ander wat je verlangens zijn en wat jij graag wilt. Wat je belangrijk en prettig vindt. Dit houdt in dat je ook nee durft te zeggen als iemand iets van je vraagt wat je liever niet wilt doen. Bovendien is het belangrijk dat je leert luisteren naar de signalen van je lichaam en dat je voor jezelf erkent dat het nu genoeg is en dat je even moet gaan rusten. Het begrenzen van jezelf is erg belangrijk. Het hoort bij goed voor jezelf zorgen. Het maakt je stabieler, steviger en gelukkiger.
Goed voor jezelf zorgen
Wanneer je goed in je vel zit voel je je zelfverzekerd en blaak je van zelfvertrouwen. Het is dus van belang om een goede eigenwaarde te hebben. Een goede eigenwaarde begint met goed voor jezelf zorgen en dat je jezelf waardevol gaat vinden. De meeste mensen zijn gewend om beter voor een ander te zorgen dan voor zichzelf. Je steunt hem of haar, je bent attent en betrokken en je laat voelen hoe waardevol de ander voor je is. Maar om lekker in je vel te komen zitten en waardevol te kunnen zijn voor je omgeving is het essentieel dat je jezelf waardevol gaat vinden en dat je van jezelf gaat houden. De eerste stap is liefde en respect voor jezelf, je geeft jezelf de aandacht die het verdient. Dit doe je door te beginnen met tijd voor jezelf te nemen. Als je hiermee begint ga je steeds beter aanvoelen welke voeding, welke mensen, welke activiteiten en welke omgeving goed voor je zijn. Zorg bijvoorbeeld voor voldoende beweging, het liefst in de natuur. En ook voor voldoende ontspanning, bijvoorbeeld door meditatie, mindfulness of yoga. Of verwen jezelf met kleine dingen als een lekkere douche of bad met verzorgende huidproducten, een mooie bos bloemen, leuk tijdschrift of een mooi boek. En daarbij… Wees niet langer zo streng op jezelf. Van jezelf houden betekent dat je zonder oordeel naar jezelf kunt kijken naar alles wat er in je leeft. Dus ook naar alle mindere mooie gevoelens als pijn, angst, verdriet, boosheid, schuld, enz. Wanneer je deze gevoelens onderdrukt is de kans groot dat je meer pijn gaat ervaren en op den duur psychische en lichamelijke klachten gaat ontwikkelen. Als je ze daarentegen onder ogen kunt zien en kunt accepteren beginnen ze op te lossen en ontstaat er meer openheid en ruimte in jezelf. Hierdoor ga je meer van jezelf houden en zorg je voor een goede eigenwaarde.
Haptotherapie zorgt voor een goede balans in je leven waardoor je weer lekker in je vel komt te zitten.